Sillyfish met "Hanging Barbie" in Van Abbemuseum tijdens Dutch Design Week

05-10-2015 21:48

DDW: THING NOTHING

Van Abbemuseum en Design Academy Eindhoven

Kunst en design in dialoog

Tijdens Dutch Design Week (17 tot en met 25 oktober) organiseren het Van Abbemuseum en Design Academy Eindhoven de tentoonstelling Thing NothingThing Nothing is daarna nog tot en met 15 november 2015 te zien in het museum.

Thing Nothing is een onderzoek naar de betekenis, waarde en de toekomst van dingen. De tentoonstelling gaat over de relatie tussen vorm en tegen-vorm, tussen het echte en het virtuele en tussen technologische mogelijkheden en morele vraagstukken.
De tentoonstelling laat zien hoe design, terwijl het zich richt op materialen, vorm en productie processen, ook aan ongrijpbare kwaliteiten in de materiële wereld raakt. Al lang worden studenten op Design Academy aangemoedigd om voorbij de materiële eigenschappen te kijken, naar wat in het Taoisme de leegte, het niets, wordt genoemd: de ruimte in en om het object. Terwijl het virtuele een steeds belangrijker onderdeel van onze dagelijkse werkelijkheid is geworden, richten ontwerpers zich meer en meer op de wereld van het onzichtbare, het immateriële, het niets.

 

Voortdurende dialoog

Thing Nothing is de derde tentoonstelling die voortkomt uit de samenwerking tussen de Design Academy Eindhoven en het Van Abbemuseum. In 2013 onderzocht Self Unself de persoonlijke drijfveren en de onbaatzuchtige houding van een nieuwe generatie ontwerpers. Sense Nonsense in 2014 toonde het irrationele als een innovatieve kracht. Samen met Thing Nothing vormen ze een trilogie over nieuwe posities in design.

In een reeks “Uitnodiging tot dialoog” worden topinstituten en individuen - experts in hun eigen vakgebied - uitgenodigd om nieuwe projecten te ontwikkelen in het Van Abbemuseum. Ze brengen nieuwe kennis en kunde waarmee andere samenwerkingsverbanden ontstaan en de verbinding tussen design, kunst en de samenleving versterkt wordt.

 

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven